Over Emilie

Als kind speelde ik televisietje

Uit de bodem van een grote kartonnen doos knipte ik het raam van de beeldbuis. Ernaast kwamen groene draaidoppen van lege Gingeraleflessen, als zender- en volumeknoppen. Bovenop prikte ik twee breinaalden voor de antenne. Ik zette de doos op tafel, ging erachter zitten en las het journaal voor aan de kijkers: mijn zusje, broertje, vriendjes en vriendinnetjes. Het was altijd goed nieuws. Daarna volgde de reclame, ook als ik werd ‘uitgezet’. 

De magie van mijn stem

In mijn tienerjaren verkenden mijn beste vriendinnetje en ik de magie van ons stemgeluid met haar allereerste radiocassetterecorder. We verzonnen verhaaltjes met gekke stemmetjes, vertelden moppen in slow motion of juist heel snel, deden reclames na en lazen stukken uit boeken voor met een Drents accent, een zachte ‘g’ of bekakte stem. Alles namen we op en luisterden we terug, vaak zwaar in de greep van de slappe lach. 

Niet onverwacht

Het was daarom niet onverwacht dat mijn beroepskeus met de media te maken had. Ik ging naar de School voor Journalistiek in Zwolle. Daar proefde ik aan het televisie- en radiovak. Toch koos ik voor de richting Bedrijfscommunicatie met een hoofdrol voor schrijven. Ik vond dat ik daar meer kanten mee op kon. Later werd ik tekstschrijver en redacteur voor bedrijven en overheid. Dat doe ik nog steeds met veel plezier. 

Serieus onderzoeken

Ik was dan ook niet zoekende in mijn werkende leven. Toch dacht ik steeds vaker terug aan de tijd dat ik zo’n lol beleefde aan ons audiospel. Waarom had ik stemacteren en het voice-overvak nooit serieus verkend en werk gemaakt van inspreken? Ik vind: als je meer dan vijf keer in een jaar over zoiets mijmert, moet je het onderzoeken. Ik ontdekte het Voiceovercollege van Jolanda Bayens. Bij haar volgde ik intensieve cursussen, oefende met verschillende disciplines en deed nieuwe kennis en vaardigheden op. En ik genoot ervan.

Toen besloot ik hier ook mijn beroep van te maken. Schrijven en inspreken zie ik als een ambacht. Het mooie is dat deze beroepen complementair zijn en ik ze in de praktijk prima kan combineren. Beide brengen mij afwisseling, plezier en een creatieve uitlaatklep.